Hond trucjes leren - UitlegHondentrucjes leren

Je kunt een hond heel veel trucjes leren. Het belangrijkste is: blijven oefenen! Denk eraan dat de woorden die je gebruikt om de hond de opdracht uit te laten voeren, altijd precies hetzelfde zijn en geef de hond altijd een beloning als hij het trucje goed heeft uitgevoerd. Het is daarbij nuttig een zogenaamde ‘clicker’ te gebruiken om de hond duidelijk te maken dat hij de prestatie goed heeft verricht.

Het allerbelangrijkste is echter dat de hond plezier houdt in het doen van de oefeningen. Herhaal de oefeningen daarom niet eindeloos. Meestal zijn drie of vier pogingen achter elkaar genoeg. De hond verliest anders snel zijn interesse.

Begin met simpele opdrachten. Kom, zit en lig zijn bijvoorbeeld belangrijke basisbevelen. Als de hond dit onder de knie heeft kunt u deze bevelen uitbreiden met moeilijkere oefeningen zoals opzitten, rollen en doodliggen. Wanneer u de hond uitlaat kunt u hem bijvoorbeeld aanleren naast u te blijven lopen, te stoppen bij een stoeprand en op commando de straat over te steken.

U kunt natuurlijk gebruik maken van een hondenschool om de hond trucjes te leren. Maar het is denk ik veel leuker wanneer u eerst thuis de hond actief leert kennen door samen oefeningen te doen.

Iedereen kan de hond trucjes leren, het is niet altijd gemakkelijk maar wel mogelijk. Wanneer u met de hond bezig bent, dan is het allerbelangrijkste dat u kijkt naar de hond. De hond moet het leren leuk vinden, en dit krijgt u voor elkaar door hem voldoende te belonen. Hieronder laten wij u verschillende manieren zien die de hond trucjes leren makkelijker zal maken en fijner zal maken voor allebei.