Doggy Dancing, een sport met toekomst!doggy dancingU vindt het leuk om met uw hond activiteiten te ondernemen? Dan is een uit Engeland en Amerika overgewaaide rage waarschijnlijk iets voor u. Doggy dance! Deze vrijetijdsbesteding is aan het einde van de jaren tachtig van afgelopen eeuw ontstaan uit gehoorzaamheidsoefeningen met de hond. Bij demonstraties van obedience of tot in de puntjes uitgevoerde gehoorzaamheid, werd wel eens muziek gedraaid en dit bracht mensen op het idee om hun hond op de maat van de muziek oefeningen te laten doen. Oorspronkelijk alleen dicht bij de geleider. Dit noemt met heelwork to music .Geleidelijk aan werden de oefeningen ingewikkelder en werden de opdrachten ook verder van de geleider uitgevoerd. De bewegingen leken steeds meer op het dansen van de hond. Zo ontstond steeds meer een stijl van bewegingen die werden aangeduid met doggy dance, heelwork to music en canine free style(vrije oefeningen).Het is dus een hondensport waarbij uw hond onder uw leiding op danspasjes lijkende bewegingen maakt.Geleidelijk aan werd doggy dance steeds meer gewaardeerd . Er komen dan ook steeds meer hondenliefhebbers die deze sport graag willen beoefenen. Vooral omdat het contact tussen dier en mens in deze sport optimaal is. Voor mensen die om hun hond geven is doggy dancing daarom een fijne sport om het contact met hun hond meer inhoud te geven.

Doggy dancing oefenen

Bij doggy dancing leer je de hond allerlei bewegingen te maken zoals draaien en achteruitlopen. Vaak worden voorwerpen gebruikt zoals een stok of een paraplu waar de hond omheen moet draaien of overheen moet springen. Het zijn allemaal oefeningen waar de hond veel plezier aan beleefd. Het belonen van de hond als hij de oefening goed heeft afgelegd hoort ook bij het spel. Het geeft hem ook die extra motivatie zijn uiterste best de doen en te leren oefeningen te herhalen.

Een aantal basisoefeningen die u en uw hond onder de knie kunnen krijgen zijn het lopen van de hond achter of naast de geleider. Het slalommen tussen de benen en het springen over armen , benen en de rug van de geleider. Afwisselend linker en rechter pootje geven op commando. Het op bevel volledig stil liggen van de hond waarbij ook de staart niet beweegt.

Dit kan uitgebreid worden met omrollen en kruipen. En niet te vergeten het laten verrichten van oefeningen op afstand van de geleider.

Wie is er geschikt om mee te doen met doggy dancing? Het antwoord is : Iedereen die om honden geeft. Deze sport geeft uw hond de mogelijkheid zijn of haar energie op een positieve manier te gebruiken. De hond voelt zijn of haar relatie met u en uw gezinsleden bevestigd. Dit zaln positief uitwerken op het gedrag van uw hond.

Doggy dancing cursussen worden overal in het land aangeboden. Deze hondensport kunt u beoefenen bij een aantal kynologische verenigingen, die ook wel kynologische clubs of KC’s worden genoemd. Sommige door de Raad van Beheer erkende en aangesloten rasverenigingen bieden deze mogelijkheid eveneens. Voor informatie kunt u terecht op de website van de Raad van Beheer (Raad van Beheer.nl) waar u betrouwbare adressen voor het beoefenen van deze sport kunt verkrijgen.