Honden aan de lijn, of hoeft het toch niet?Ik vind het vaak wel een dilemma als we met Bas gaan wandelen. In de woonwijk hebben we hem altijd aan de lijn, en hebben andere baasjes hun hond ook aan de lijn. Hierdoor zijn er weinig moeilijkheden op dit gebied in de buurt.

Maar zodra ik buiten de bebouwde kom ga wandelen wordt het lastiger. In principe luistert Bas goed en durf ik hem ook wel los te laten. Maar toch ben ik vaak in vertwijfeling wat ik moet doen als we een andere hond tegen komen. Bas is tegenwoordig niet altijd even lief tegen andere honden. Maar zolang ik weinig aandacht schenk aan de hond die langs komt, gaat het vaak wel goed.

Als ik baasjes aan zie komen lopen die de hond aan de lijn hebben, doe ik Bas ook aan de lijn. Ik weet niet of het een geschreven of ongeschreven gedragsregel is, maar vaak hebben de baasjes de hond niet voor niets aan de lijn. En doordat ik dit ook doe, gaat het eigenlijk altijd wel goed.

Tot we (mijn man was gelukkig mee) laatst een keer in het bos liepen met Bas. We kwamen een baasje tegen met de hond aan de lijn. Wij deden daarom Bas ook even aan de lijn, met het idee dat zodra de hond voorbij was Bas wel weer los kon lopen. Maar voordat we Bas los konden doen, kwam er een andere loslopende hond aan lopen die Bas begon te bijten! Wij zijn enorm geschrokken en Bas heeft er gelukkig niks aan over gehouden. Maar het was een bizarre situatie. Ten eerste had die hond niet los moeten lopen, ten tweede liet het baasje wel merken dat het niet de eerste keer was en ten derde, wat was er gebeurt als we Bas ook los hadden gehad? Had de loslopende hond hem dan ook gebeten? Was Bas er dan vandoor gerent of had de loslopende hond hem nog harder gebeten en hadden wij minder goed kunnen ingrijpen?